fbpx

Zonnepanelen aansluiten

Last van een storing? Wij staan dag en nacht voor u klaar! 

De hulp inschakelen van Elektricien Dordrecht?

Neem telefonisch contact met ons op en wij zorgen ervoor dat een van onze elektriciens u komt helpen

it gebeurt door middel van zonnecellen in de zonnepanelen. Zonnecellen zijn dunne lagen van semi-conductormaterialen, zoals silicium. Wanneer zonlicht (fotonen) op de zonnecellen valt, wordt er elektriciteit geproduceerd. Dit proces wordt fotovoltaïsche effect genoemd.

De elektriciteit die door zonnepanelen wordt geproduceerd, kan direct worden gebruikt in huishoudelijke apparaten en lichten. De elektriciteit kan ook opgeslagen worden in een batterij voor later gebruik, of zelfs opgewekt in het elektriciteitsnet door middel van een zonnestroomomvormer.

 

Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Laat je zonnepanelen aansluiten, dan moeten deze worden aangesloten op de meterkast. Het is belangrijk dat de zonnepanelen worden aangesloten op het lichtnet, zodat de stroom die ze opwekken direct kan worden gebruikt of in het netwerk kan worden geïnjecteerd. Als je zonnepanelen niet aansluit op het elektriciteitsnet, maar bijvoorbeeld opslaat in een batterij, dan zal de opgewekte stroom minder waard zijn.

Aansluiten doe je met behulp van een zonnestroomomvormer (zonne-energiesysteem). De zonnestroomomvormer zet de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om in een vorm die geschikt is voor het elektriciteitsnet. Een zonnestroomomvormer kost ongeveer € 1.000,- en is daarmee een belangrijk onderdeel van een zonne-energiesysteem.

 

Informeer naar de mogelijkheden over zonnepanelen

Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, is het verstandig om eerst te informeren naar de mogelijkheden bij jouw energieleverancier. Sommige energieleveranciers kunnen zonnepanelen via een leaseconstructie aanbieden, waardoor je ze maandelijks betaalt en niet in één keer. Het kan zijn dat je energieleverancier je zonnepanelen zelfs gratis aanbiedt, als je bereid bent om de stroom die ze opleveren te gebruiken voor het elektriciteitsnet.

Als je zonnepanelen aansluit, moet je er rekening mee houden dat de aansluiting kosten kan veroorzaken. De kosten voor het aansluiten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het soort zonnepaneel en de grootte ervan. Het is daarom verstandig om vooraf te informeren bij je energieleverancier wat de kosten zijn voor het aansluiten van zonnepanelen.

 

Hoe zonnepanelen bekabelen?

Zonnepanelen moeten worden bekabeld met behulp van een zonnestroomomvormer. De zonnestroomomvormer zet de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, om in eenvoudige stroom. Dit type stroom is geschikt voor het elektriciteitsnet en kan dus direct worden gebruikt of in het netwerk geïnjecteerd.

Bij het bekabelen van zonnepanelen zijn er twee opties:

-Eén zonnestroomomvormer met een laag vermogen voor alle zonnepanelen

-Meerdere zonnestroomomvormers, elk met een hoog vermogen, aangesloten op een deel van de zonnepanelen

Voor het bekabelen van zonnepanelen is het belangrijk dat je de juiste kabels gebruikt. Deze kabels moeten zijn goed geïsoleerd en hebben een goede weerstand tegen temperaturen en ultraviolette straling.

Zonnepanelen aansluiten
Call Now Button